Visita a Gandia (València)


PRINCIPALS LLOCS D’INTERÉS

Visita a Gandia - Mapa

Clic ací per a ampliar



1.- Antiga Universitat

A més del col•legi dels pares escolapis, l’edifici alberga, hui, la sala d’exposicions Coll Alas i és seu de la Universitat Nacional a Distància (UNED) a Gandia.

Visita a Gandia - Antiga Universitat

Va ser creada pel IV Duc, Francesc de Borja. En 1550, es va convertir en universitat, la primera universitat jesuïta del món. Es tracta d’un gran edifici renaixentista construït a l’entorn d’un pati central. Després de l’expulsió dels jesuïtes, es va tancar en 1772. En 1806, els pares escolapis van comprar l’edifici i el van habilitar com a col•legi. L’Església es va construir posteriorment, entre 1605 i 1637, seguint el model arquitectònic de l’església del Gesú de Roma, promoguda per Francesc de Borja. Al costat de l’universitat, poden veure amb l'audioguia (autoguia) cinc escultures de bronze, obra de l’escultor Manuel Boix, corresponen als cinc membres de la familia Borja més coneguts: els papes Calixt II i Alexandre VI; els dos fills més cèlebres d’aquest, Cèsar i Lucrècia Borja, i Sant Francesc de Borja.





2.- Col•legiata de Santa Maria

Aquest massís temple és un exemple de l’estil gòtic catalanoaragonés. Consta d’una sola nau amb xicotetes capelles laterals. El seu interior va estar ricament decorat amb retaules, pintures i escultures. Tot això va desaparéixer durant la Guerra Civil de 1936.

Visita a Gandia - Col•legiata de Santa Maria

Va ser construïda entre els segles XIV i XVI en dues fases. La primera, encarregada pel duc reial Alfons el Vell i el seu fill, Alfons el Jove, dóna a la plaça Major. La porta, amb arc ogival, està coronada per la imatge de Santa Maria. La segona fase comprén des de la porta de Santa Maria fins a la dels Apòstols. Va ser encarregada per Maria Enríquez, primera Duquessa Borja de Gandia. En aquesta segona fase, el gòtic és més madur i senzill, i anuncia el Renaixement. La Duquessa va encarregar el retaule major al pintor Italia Paolo da San Leocadio, introductor de la pintura renaixentista en la península.





3.- Ayuntamiento

L’edifici que poden veure amb l'audioguia (autoguia) va ser totalment remodelat en 1982 i conserva únicament la façana del segle XVIII. En 1778, durant el regnat de Carles III, es va construir el nou Ajuntament. La seua façana, d’estil neoclàssic, és obra de Vicente Gascó. Des de la balustrada superior, vigilen quatre bustos, que representen les quatre virtuts cardinals que ha de complir tot bon polític: prudència, temprança, justícia i fortalesa.

Visita a Gandia - Ayuntamiento

4.- Palau Ducal – Espai de les Emocions

És l’edifici més notable i antic de la ciutat. Estructurat a l’entorn de dos patis, el seu interior desplega una amalgama d’estils que comprenen des del segle XIV fins al XX. Propietat de pares Jesuïtes des de 1887, el seu interior pot veure’s mitjançant visites guiades. L’Espai de les Emocions del Palau, és un espai museístic singular que prepara al visitant per a la visita a l’edifici amb l'audioguia (autoguia).

Visita a Gandia - Palau Ducal

El seu origen es remunta segle i mig enrere, a l’època dels Duch reials de la Corona d’Aragó. En 1485, el Papa Borja Alejandro VI compró a Fernando el Católico el ducado de Gandia para sus hijos y el palacio se convirtió en residencia de la nueva estirpe ducal, los Borja.

- De l’etapa d’Alfons el Vell (segles XIV i XV) destaquen la porta d’entrada amb arc de mig punt, el forrellat interior amb les quatre barres de la Corona d’Aragó; l’arc d’entrada al pati; el tram superior de l’escala principal, i una finestra gòtica del segle XIV.

- El Saló de Corones, d’un sobri estil renaixentista, és fruit d’una reforma realitzada per Francesc de Borja.

- La Sala de les Àguiles va ser l’estança principal.

- La Galleria Dorata, in stile rococò, gioca con l’effetto a specchio e con la prospettiva. In questa sala si trova il famoso mosaico dei Quattro Elemento.

- L’Espai de les Emocions és un espai museístic singular per a entendre els aspectes fonamentals de la història de Gandia. El visitant realitza un viatge al passat, mitjançant projeccions i tecnologies multimèdia i interactives, que mostren la Gandia en el Segle d’Or de les lletres valencianes i la dels Borja.





5.- Hospital de Sant Marc – MAGA 

Aquesta institució que poden veure amb l'audioguia (autoguia) va mantindre la seua activitat ininterrompudament, durant més de 600 anys, des del segle XIV fins a 1973. Actualment, acull el Museu Arqueològic Municipal (MAGA) i el nou Museu de Santa Clara.

Visita a Gandia - MAGA

Arquitectònicament, destaquen la Sala d’Homes, amb arcs apuntats d’estil gòtic, i les voltes de la Sala de Dones. El Museu Arqueològic de Gandia (MAGA) compta amb una exposició permanent que no sols mostra la gran importancia arqueològica de la comarca de la Safor. També comprén, de forma molt didàctica, tota la prehistòria. El Museu de Santa Clara. Aquest nou museu acull part de les nombroses joies artístiques que han conservat les monges franciscanes del convent de Santa Clara de Gandia al llarg dels segles.





6.- Convent de Santa Clara

Convent de clausura, ocupat per monges franciscanes. La porta romànica, amb arc de mig punt, dóna pas a un dels cenobis femenins més influents en la península durant segles. Va ser fundat en 1429 per Violant d’Aragó, filla del primer duc reial Alfons el Vell.

Visita a Gandia - Convent de Santa Clara

Va ser fundat en 1429 per Violant d’Aragó, filla del primer duc reial Alfons el Vell. El convent que poden veure amb l'audioguia (autoguia) va acollir nombroses joves de la noblesa local i, amb l’arribada dels Borja al segle XVI, el convent va viure la seua etapa de més activitat. Santa Clara y els Borja: Les dones del llinatge, si no concertaven matrimoni amb membres d’altres poderoses famílies o eren nomenades cambreres de reines o emperadrius, el seu destí era el convent de clausura de Santa Clara de Gandia. La majoria de les joves Borja (i també adultes viudes) no sols van viure i van morir entre aquests murs, sinó que van contribuir a la fundació d’importants convents en tota la península, com el monestir de les Descalces Reials de Madrid.





7.- Muralles

Per a contemplar aquestes restes amb l'audioguia (autoguia), s’aconsella creuar el pont de la passarel•la sobre el riu Serpis. Si es continua avançant pel pont, s’accedeix al Parc d’Ausiàs Marc, un bonic jardí urbà. Aquest parc alberga, els dissabtes, el tradicional mercat ambulant setmanal.

Tota la ciutat va estar, fins a 1881, protegida per muralles. De la primera muralla es conserva un baluard i part del llenç del segle XIV al costat del riu Serpis. De l’ampliació de la muralla efectuada pel IV Duc, Francesc de Borja, per a protegir la Vila Nova (ciutat nova), es conserva la torrassa del Pi; una de les torres defensives que protegien la ciutat. Data del segle XVI.

Visita a Gandia - Muralles

8.- Passeig de les Germanies

Anomenat, així, en record de la Guerra de les Germanies, una revolta gremial contra la noblesa, que cap a 1520 va tindre notables conseqüències per a Gandia i el Regne de València.

El passeig travessa la ciutat d’est a oest, i és una llarga avinguda. Forma part de l’Eixample del segle XIX, construït després de la demolició de les muralles.

Visita a Gandia - Passeig de les Germanies

9.- El Raval

Era el barri on vivien els musulmans fins a la seua expulsió d’Espanya en 1609. El Raval encara conserva part de la seua fisonomia, amb estrets carrers de cases baixes i façanes emblanquinades.

Visita a Gandia - El Raval


Era el barri on vivien els musulmans - anomenats mudèjars, mentre van mantindre la seua religió, i moriscos, després de ser batejats, a la força, en la Guerra de les Germanies-. L’església de Sant Josep va ser construïda sobre una antita mesquita musulmana.





10.- Plaça del Prado

Hui és un lloc de jocs per a xiquets i alberga restaurants i tavernes on tapejar i degustar la cuina tradicional. Al costat d'aquesta plaça, en el Carrer Fundació Vicente Ferrer, es pot visitar amb l'audioguia (autoguia) la Sala d'Exposicions Espai d’Art.

Visita a Gandia - Plaça del Prado

Al costat del Raval, es troba la plaça del Prado, una gran esplanada oberta a finals del segle XIX, on, durant dècades, es va ubicar el mercat d’abastiments.





11.- Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

Aquest palauet que hui és seu de la Casa de Cultura i de la Universitat d’Estiu de Gandia. Compta amb una programació cultural establ. Ací es realitzen nombroses conferències, debats i concerts. Un dels atractius de Gandia a l’estiu és escoltar música en directe en els Concerts en la Marquesa.

Visita a Gandia - Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

Aquest palauet que poden veure amb l'audioguia (autoguia) es construí a finals del segle XIX, per una de les famílies més notables i riques, els Vallier Lapeyre. D’origen francés, es van establir a Gandia per a comercialitzar la seda produïda a la ciutat. Popularment, es coneix com la Casa de la Marquesa. www.gandiacultura.org


12.- Teatre Serrano

Les seues dues sales permeten una programació estable durant tot l’any: teatre, concerts, sarsuela, dansa, cine, etc.

Visita a Gandia - Teatre Serrano

La seua façana modernista es va alçar en 1921 i l’interior ha sigue totalment reconstruït en 2006 per atendre les noves necessitats escèniques.





13.- Convent de Sant Roc

Actualment, és seu de la Biblioteca Central i de l’Arxiu Històric de Gandia.

Visita a Gandia - Convent de Sant Roc

Fundat en 1588 pel V Duc, Carles de Borja, fill de Sant Francesc, va albergar una comunitat de franciscans descalços, entre els quals va destacar el ja citat Beat Andreu Hibernon. Destaca el xicotet claustre del Convent, de dues plantes i molt senzill, com dictaven les normes franciscanes. Al Claustre, hi ha una cafeteria on es pot estar plàcidament llegint amb l'audioguia (autoguia) o conversant sota les branques de xiprers i tarongers. L’església va ser afegida, al segle XVIII, al convent.





14.- Museu Faller

El Museo Faller, gràcies a modernes tecnologies multimèdia reprodueix totes les sensacions de les Falles. Si el viatger visita la ciutat en altres èpoques de l’any, pot experimentar la festa en el Museo Faller. www.museufaller.org

Visita a Gandia - Museu Faller

15.- L’Alqueria del Duc

L’Alqueria del Duc que poden veure amb l'audioguia (autoguia) està situada als peus del castell de Bairén, en plena marjal, envoltada de tarongers. Actualment, és la seu del Centre de Desenvolupament Turístic (CdT), el Centre espanyol d’Aiguamolls i el Aula de la Natura.

Visita a Gandia - L’Alqueria del Duc

Es tracta d’una construcció fortificada del segle XVI. En 1590, la va adquirir el menor dels fills de Sant Francesc de Borja, Alfons de Borja i Castro, que la va convertir en alqueria senyorial de recreació i caça. Al costat de l’Alqueria del Duc es troba l’Ullal de l’Estany, un dels aiguamolls que nodreixen la marjal de Gandia. L’Aula de la Natura és un centrd’interpretació de la marjal, que és aconsellable de visitar per a entendre la importància dels aiguamolls. www.aulanaturagandia.es




16.- El Grau, el port i les platges

El Grau: La desembocadura del barranc de Beniopaconforma una espècie de ria que divideix en dos el barri. A un costat está el port i al altre l’església de Sant Nicolau, l’escullera i el club Nàutic.

Els magatzems o tinglados del Port es van construir als anys 30 del segle XX. Formen un harmoniós conjunt de dotze naus voltades, amb la Torre del Rellotge (del rellotge) al mig.

La Platja de l’Ahuir, una de las pocas playas vírgenes que quedan en el litoral valenciano. En su parte norte hay una playa naturista señalizada. Al sur del puerto están las playas de Rafalcaid y Venecia.

La platja: amb una longitud de més de 7 quilòmetres, en total, les platges de Gandia compten amb tots els distintius de Qualitat. Destaca la platja Nord, amb el llarg passeig de vianants, un gran aparcament subterrani i un carril bici. La platja de l’Auir, una de les poques platges verges que queden al litoral valencià. Al nord de la platja de l’Auir, hi ha una platja naturista senyalitzada. Al sud del Port, es troben les platges de Rafalcaid i Venècia.

Visita a Gandia - platges

Encara que el Grau ja existia des d’època medieval, amb l’auge citrícola i el creixement industrial de la ciutat d’Alcoi a finals del segle XIX, es va inaugurar el nou port en 1886 i, en 1893, el ferrocarril Gandia- Alcoi, creat amb capital anglés. Aquest tren va funcionar fins a 1969. Gràcies a l’exportació de taronges, el Port de Gandia es va convertir, als anys 50 i 60 del segle XX, en una de les més importants vies d’entrada de divises a Espanya.




FESTES


Falles

Cal mencionar en l'audioguia Les Falles, la festa més participativa de Gandia. Del 16 al 19 de març, en cada barri, es planta un monument amb ninots de cartó pedra, que resumeixen i satiritzen l’actualitat. Milers de veïns passegen per la ciutat al so de les bandes de música, abillats amb vestits inspirats en el segle XVIII. La pólvora i el foc són els grans protagonistes d’aquesta alegre festa, que culmina amb la Nit de la Cremà, quan desenes de falles es cremen a la ciutat, il•luminant la nit del 19 de març.



Setmana Santa

La Semana Santa de Gandia ha sido declarada de Interés Turístico Nacional. A lo largo de esta semana hay representaciones sobre episodios del sacrificio de Cristo y procesiones que recorren la ciudad. Miles de personas componen las diversas cofradías de Semana Santa. Milers de persones componen les diverses confraries.

- La Visitatio Sepulchri És l’acte més genuí de la Setmana Santa gandiana. Es tracta d’un drama litúrgic que va instituir, en 1550, Sant Francesc de Borja, sent ja jesuïta i abans de partir cap a Roma.

- El Corpus La festa del Corpus, se celebra a Gandia, almenys des de 1391. Precedeixen la desfilada una sèrie de danses i personatges d’origen medieval, com gegants i nans, els Cavallets, els Arquets, la Magrana i la Moma.




Nit de Sant Joan

La nit del 23 al 24 de juny, a mitjanit, milers de persones acudiesen a la platja i encenen fogueres a l’arena. Botar sobre les brases i les onades de la mar demanant un desig formen part dels rituals d’aquesta nit màgica.




La Fira i Festes

Els dies previs al 3 d’octubre se celebra la Fira i Festes en honor al patró de Gandia, Sant Francesc de Borja. L’origen de la Fira (fira) es remunta a l’any 1310. Les modernes atraccions firals han substituït el mercat medieval, i els actes festius són organitzats per l’Ajuntament, amb la col•laboració de diverses associacions cíviques.

- El Tio de la Porra Singular personatge local és el Tio de la Porra, que, amb la seua banda de tamboriners recorre la ciutat el primer dia de les festes, anant de col•legi en col•legi per a traure els xiquets al carrer, amb gran alegria d’aquests.

- El Cant de la Sibil•la La nit del 24 de desembre, té lloc, a l’ermita de Santa Anna, el Cant de la Sibil•la, una representació religiosa del segle XIII: un xiquet vestit de blanc interpreta el paper d’una sibil•la o profetessa romana, que anuncia el dia del Juí Final.





TOURIST-INFO GANDIA: Av. Marqués de Campo s/n 46701 Gandia, Valencia

- Tel.: 96 287 77 88 - www.visitgandia.com - gandia@touristinfo.net -





Volver al Index